ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

 • Μυωπία

  Μυωπία

  Μυωπία είναι η διαθλαστική εκείνη ανωμαλία, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτίνων εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά απ? αυτόν, με αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου να μην απεικονίζεται ευκρινώς επί του αμφιβληστροειδούς. ΑΙΤΙΑ Η μυωπία μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο προσθοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία), σε μεγάλη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού (διαθλαστική μυωπία) ή συνδυασμό των παραπάνω. Η μυωπία τείνει να αυξηθεί κατά την περίοδο της ανάπτυξης και σταθεροποιείται μετά την ενηλικίωση. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της. Συνήθως εμφανίζεται κατά τη σχολική ηλικία, οπότε το άτομο παραπονιέται για θολή αντίληψη των αντικειμένων, ενώ συχνά κλείνει τα μάτια για να δει τα μακρινά αντικείμενα.

  Περισσότερα
 • Αστιγματισμός

  Αστιγματισμός

  Ο αστιγματισμός προέρχεται κυρίως από τον κερατοειδή χιτώνα. Όταν η καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη στους διάφορους μεσημβρινούς του, τότε η εστίαση ενός αντικειμένου δεν είναι δυνατό να βρίσκεται ολόκληρη πάνω στον αμφιβληστροειδή. Η διαθλαστική πάθηση αυτή λέγεται αστιγματισμός (κερατοειδικός αστιγματισμός). Σπανιότερα, όμως, ο αστιγματισμός οφείλεται σε ανώμαλο κρυσταλλοειδή φακό που βρίσκεται πίσω από την ίριδα του οφθαλμού ή και σε ανωμαλία στην καμπυλότητα του οπίσθιου πόλου (αμφιβληστροειδικός αστιγματισμός). Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει τόσο με μυωπία όσο και με υπερμετρωπία.

  Περισσότερα
 • Υπερμετρωπία

  Υπερμετρωπία

  Υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική εκείνη ανωμαλία κατά την οποία, όταν ο οφθαλμός βρίσκεται σε ηρεμία, μία παράλληλη δέσμη φωτεινών ακτίνων, εισερχόμενη στο μάτι, εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. ΑΙΤΙΑ Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται σε μικρό προσθοπίσθιο άξονα του ματιού, σε μικρή διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού ή σε συνδυασμό των παραπάνω. Τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας εξαρτώνται απόλυτα από την ηλικία του ατόμου και το βαθμό υπερμετρωπίας του. Μικρός βαθμός υπερμετρωπίας κατά τη γέννηση είναι φυσιολογικό φαινόμενο και μειώνεται με την ανάπτυξη του σώματος. Στην παιδική ηλικία ο υπερμέτρωπας μπορεί, ενεργοποιώντας τη λειτουργία της προσαρμογής (βλ. Πρεσβυωπία), να εξουδετερώσει την υπερμετρωπία και να μην έχει πρόβλημα μειωμένης όρασης. Καθώς ο υπερμέτρωπας μεγαλώνει το εύρος προσαρμογής μειώνεται, οπότε αρχίζουν τα προβλήματα μειωμένης όρασης, τόσο για την κοντινή όσο και για τη μακρινή όραση.

  Περισσότερα
 • Πρεσβυωπία

  Πρεσβυωπία

  Η πρεσβυωπία αφορά σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40-45 ετών. Σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης και οφείλεται σε αλλαγές και φθορά του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που σταδιακά χάνει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις κοντινές αποστάσεις. Η σύγχρονη τεχνολογία αντιμετωπίζει αυτές τις αλλαγές στην προσαρμοστικότητα του φυσικού μας φακού, δίνοντας στον πρεσβύωπα τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας ελεύθερη και άνετη δυναμική όραση.

  Περισσότερα
 • Φωτοφοβία

  Φωτοφοβία

  Η φωτοφοβία είναι ένα σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές έχει ιδιοπαθή χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων νοσημάτων στα μάτια είναι ότι τμήματα του οφθαλμού ή και ολόκληρος ο οφθαλμός δέχεται «επίθεση» από τα λευκά αιμοσφαίρια του ίδιου του οργανισμού.

  Περισσότερα
 • Καταρράκτης

  Καταρράκτης

  Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Όλοι οι άνθρωποι μετά από κάποια ηλικία εμφανίζουν μία θόλωση του φακού.

  Περισσότερα
 • Γλαύκωμα

  Γλαύκωμα

  Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα σημαντικών παθήσεων των ματιών που προσβάλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Πρόκειται για μία νόσο που δεν έχει συνήθως συμπτώματα και η οποία οδηγεί στην τύφλωση, εφόσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η πρόληψη, στην προκειμένη νόσο, αποκτά εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρα. Το γλαύκωμα, λοιπόν, είναι μία σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού που οδηγεί σε μορφολογικές αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο και στο οπτικό πεδίο. Είναι μια ύπουλη ασθένεια, γιατί δεν έχει συμπτώματα (με εξαίρεση κάποιους τύπους γλαυκώματος όπως το οξύ γλαύκωμα) και όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα οι βλάβες είναι προχωρημένες και δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Είναι όμως μία ασθένεια για την οποία μπορούμε να ελέγξουμε την εξέλιξή της με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ; ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ. Το γλαύκωμα συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Πιο συχνά παρουσιάζεται σε άτομα με ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια. Είναι μία κληρονομική νόσος κατά 20%. Εμφανίζεται επίσης συχνότερα σε μύωπες, διαβητικούς και χρήστες κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Περισσότερα
 • Εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD)

  Εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD)

  H εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η πιο συχνή αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες. Η πάθηση αυτή προσβάλει την κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού, η οποία είναι και η πιο σημαντική. Επηρεάζει το 8% του πληθυσμού άνω των 50 ετών. Ο κίνδυνος ανάπτυξης της ωχράς κηλίδας (AMD) διπλασιάζεται στις περιπτώσεις μέτριας έως υψηλής έκθεσης στον ήλιο. Σε ίση συγκέντρωση, το μπλε φως είναι 15 φορές πιο επιζήμιο για τον αμφιβληστροειδή από τις λοιπές ορατές ακτινοβολίες. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ; Η ωχρά κηλίδα αντιστοιχεί στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, δηλ. του χιτώνα που αντιστοιχεί στο βυθό του ματιού. Αυτή είναι και το πιο σημαντικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς πάνω στο οποίο πέφτουν οι ακτίνες και σχηματίζονται τα είδωλα. Η ωχρά είναι το πιο σημαντικό μέρος του αμφιβληστροειδούς για να βλέπουμε ευκρινώς. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ; Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες (η κληρονομικότητα, οι ανοιχτόχρωμες ίριδες, το κάπνισμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα), με κυριότερο την ηλιακή ακτινοβολία.

  Περισσότερα